Esti un om liber, iubire!

Toti dorim sa avem libertate intr-o relatie. Iata cateva dintre modurile in care poti sa alegi daca ai o relatie deschisa si sincera prin felul in care acorzi libertate celui de langa tine, "libertati" pe care le oferim unul altuia in mod implicit, care atunci cand sunt sustinute de ambele parti, reprezinta o fundatie foarte sanatoasa pentru o relatie.

1. Libertatea de a fi diferit. Poti sa fi diferit fata de mine si sa ai diferite pareri, gusturi, inclinatii, etc. Faptul ca avem o relatie nu inseamna ca neaga aceasta libertate. Asa ca nu trebuie sa indeplinesti fiecare nevoie sau sa te potrivesti cu fiecare stare a mea. Desi avem o relatie, nu este nevoie sa fim identici.
2. Libertatea de a fi o fiinta individuala. Esti unic, ai propria personalitate si faptul ca ne iubim nu inseamna ca trebuie sa fim „siamezi” – ar trebui sa avem in continuare libertatea de a avea propriile personalitati, credinte, opinii, valori si individualitate. Avem voie sa gandim lucruri diferite, sa avem unghiuri diferite aspura aceleiasi privelisti. Putem  sa gandim diferit despre acelasi lucru.  Ceea ce ne aduce impreuna este tocmai deosebirea dintre noi, ne completam unul pe celalalt tocmai pentru ca suntem diferiti. Poti sa te bucuri de linistea casei chiar daca eu prefer padurea, poti sa faci lucrurile altfel decat le fac eu, poate sa-ti placa ordinea chiar daca eu prefer spontaneitatea. Iubirea nu ingradeste libertatea celuilalt, poti iubi cu adevarat doar atunci cand iti accepti partenerul asa cum este, fara sa incerci sa il schimbi. „NOI” nu trebuie sa-l ingradeasca pe „EU”.

3. Libertatea de a avea propria intimitate. Este greu de oferit partenerului. E vorba de jocul „daca m-ai iubi cu adevarat, mi-ai spune si ce gandesti”. Iar la baza lui sta propria lipsa de securitate. Trebuie sa stiu tot ce faci, pe cine cunosti, unde mergi, cu cine ai vorbit, pot sa-ti adresez orice intrebare, de cate ori doresc, pana obtin un raspuns si chiar sa-ti cunosc gandurile – altfel nu te pot controla si, prin urmare, ai putea sa gasesti pe altcineva si sa ma parasesti. Tragic este ca adesea, controlul asupra celuilalt produce chiar efectul pe care dorim sa-l evitam : gelozia, nesiguranta, indiscretia, atitudinea interogatoare. Toate acestea indeparteaza partenerul si il invita sa gaseasca pe cineva care il respecta si care ii ofera libertatea de a avea intimitate. Acceptarea intimitatii celuilalt inseamna respect, fata de celalalt dar mai ales fata se sine.

4. Libertatea de a fi imperfect. Se intampla adesea in relatii, mai ales dupa ce trece vartejul primelor zile, ca unul dintre parteneri sa isi aroge rolul de parinte sau profesor critic. In loc sa fie doi oameni care interactioneaza ca adulti pe picior de egalitate, unul incearca sa corecteze imperfectiunile celuilalt – imperfectiuni dupa parerea sa. Apare o adevarata lupta : a unuia sa isi mentina dreptul de a face lucrurile in felul sau si a celuilalt sa-si modeleze partenerul dupa cum i se pare ca ar trebui sa fie. Aceasta lupta, desi cei doi nu o vad, este o oglida despre sine: incercam sa-l schimbam pe celalalt, dar acele lucruri sunt in noi, ba mai mult, ii atribuim partenerului defectele noastre. „Schimba-te pe tine si lumea intreaga se va schimba.”

In mod ideal, a iubi pe cineva inseamna bucuria prin care sarbatoresti asemenarile si diferentele si impartasirea acestora. Astfel, poti decide ce lucruri merita trecute cu vederea, chiar daca nu esti de acord cu ele, nu le sustii sau nu le placi.

5. Libertatea de a avea propria viata. Aceasta inseamna ca suntem de acord ca avem fiecare dreptul la o viata independenta „in afara cuibului”. Fiecare dintre noi, in mod independent fata de celalalt, a trait, a cunoscut oameni, a calatorit si a experimentat si pana sa-si cunoasca partenerul actual. Putem sa avem fiecare prietenii nostrii si sa ne bucuram de activitati si interese separate si, in acelasi timp sa pretuim si sa ne bucuram de relatia noastra : „esti liber sa ai o viata si interese personale, poti sa te bucuri de prietenii, locuri si activitati, care nu ma intereseaza pe mine si nu vad lucrul asta ca pe o amenintare la adresa relatiei noastre. Este minunat ca ne iubim si ne intelegem atat de bine. Iar aceasta este o relatie si nu o inchisoare”. Negarea acestei libertati transforma relatiile in capcane. Cele mai frecvente motive pentru subminarea ei sunt: teama de a nu pierde partenerul si teama de a nu pierde posibilitatea de a domina viata partenerului.

6. Libertatea de a evolua si a te schimba. Adesea apare un program interesant in relatii: „pentru mine este in regula sa cresc, sa ma dezvolt, sa evoluez, sa ma schimb, etc. Dar partenerul meu trebuie sa ramana exact asa cum era cand ne-am cunoscut”. El nu trebuie sa imbatraneasca, sa slabeasca, sa se ingrase, sa mearga la sala, sa isi gaseeasca interese noi, sa-si schimbe obiceiurile, infatisarea, stilul de viata, etc. – sau cel putin nu trebuie sa faca asa ceva fara permisiunea si binecuvantarea mea.

A oferi aceasta libertate celuilalt inseamna respect pentru dreptul fiecaruia de a evolua si a se schimba in mod continuu. Ai dreptul sa nu ramai acelasi. Deoarece te iubesc cu adevarat pentru cine esti tu, iti iubesc si caleidoscopul de stari, infatisari, interese, credinte, directii, care se pot schimba. Inseamna sa alegem, nu sa transformam partenerul in ceva ce nu il reprezinta, ci sa-l acceptam asa cum este, poate sa fie si va fi. 

A oferi libertate inseamna a te simti liber, a avea incredere in sine, a te bucura de viata alaturi de partener. Acesta este ingredientul de baza al unei relatii traince, care poate dura o viata.

Ce zici de asta? 

Comentarii

  1. E foarte adevarat ce zici tu in acest post. Cu toate ca nu cred in retete de succes, acesta este cu desavarsire un condiment esential, as putea spune "precum sarea in bucate" . Libertatea, din pacate, in cele mai multe cazuri e fictiva sau prost inteleasa. Libertatile de care vorbesti tu, in special intr-un cuplu sunt esentiale pentru buna functionare. Totodata aici intervine si comportamentul individului in speta, educatia si as putea spune chiar the open mind a acestuia.Subjugarea sau aproprierea indirecta a unei persoane, nu mi se pare moral, iar logic nicidecum. Aceste libertati se nasc din respectul ce-l avem in noi pentru ceea ce inseamna om/persoana/individ. Daca intri intr-o relatie si nu-ti mai place persoana cu care esti, incerci sa o schimbi, mai bine uita de relatie. Nu se va termina bine, pentru ca se va termina pana la urma, sau vei obtine o papusa de teatru, iar apoi vor aparea frustrarile interioare de genul: eu trebuie sa fac totul, eu trebuie sa gandesc pentru el/ea, eu trebuie sa-i zic cum sa se-mbrace, cum sa se poarte...si lista continua..
    De asemenea, respecta-te pe tine si vei primi respectul celor din jur.

    RăspundețiȘtergere
  2. E ca libertatea de a spune NU,chiar si intr-o relatie fiind,fara a avea probleme de constiinta tocmai pentru ca partenerul nu contribuie la crearea unor probleme de constiinta.Dar aceasta libertatea vine din lipsa de egoism a amandurora.
    Si pentru ca doza de egoism si lasitate persista intr-o nesimtire deplorabila atunci cum poate spune el/ea cu zambetul pe buze <> ?Nu poate pentru ca s-au mintit reciproc inca de la inceput.Trist.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca nu m-ar fi dominat eroarea de la primul submit aka apasat :))))

    Hapciu :)))

    Pierre De Crevedia

    RăspundețiȘtergere
  4. Toti ne nastem liberi,cu libertate de a face ceea ce dorim,de a alege ceea ce ne place,libertate de exprimare si tot asa,este foate interesant ceea ce ai postat tu,libertate este foarte importanta pentru fiecare dintre noi.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu